MagazineAlgemeen

HET ABC VAN LIMBURG

Van indrukwekkende kunstwerken in de openbare ruimte tot innovatieve werkplekken voor jong en opkomend talent. Met dit eerste deel van het ABC duik je in de Limburgse poel van boeiende initiatieven.

Barbara Blijf!  © Stad Genk.
Barbara Blijf! © Stad Genk.

BARBARA BLIJF!

Sint-Barbara is de patroonheilige van gevaarlijke beroepen, waaronder ook de mijnwerkers. In de nis van het mijngebouw van Winterslag te Genk zou, naar verluidt, ook een Barbarabeeld gestaan hebben. Alleen vond men daar geen enkel spoor van terug. In 2012, naar aanleiding van de kunstbiënnale Manifesta 9, maakte kunstenaar Sofie Muller een Barbarabeeld voor de lege nis. De Genkenaren verwelkomden het beeld met open armen. Een crowdfundingactie, Barbara Blijf!, werd opgezet om het beeld aan te kopen en zo werden honderden Genkenaren mede-eigenaar van de nieuwe Sint-Barbara van Winterslag.

C-TAKT

C-Takt, opgericht in 2017, is een uniek platform, residentie en werkplek voor jong, transdisciplinair talent. Kunstenaars die niet in één hokje te vatten zijn, kunnen er werken te midden van het groen in het Dommelhofpark te Neerpelt of in de creatieve hub die C-mine in Genk is. Ze krijgen er de nodige tijd en ruimte om hun ideeën vorm te geven tot vernieuwende creaties. Met aandacht voor onderzoek en ontwikkeling op lange termijn begeleidt C-Takt haar kunstenaars op zowel artistiek, zakelijk, technisch als logistiek vlak.

GRAVITATIONAL WAVES

Gravitational Waves van de Duits-Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno bevindt zich op Kattevennen, de Genkse toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. De indrukwekkende en tegelijk subtiele installatie maakt onderdeel uit van een project rond kunst in de open ruimte waarmee Z33 de steden Hasselt en Genk wou verbinden. Voor zijn werk laat Saraceno zich inspireren door o.a. sferen, spinnenwebben, neurale netwerken en wolkenformaties. In zijn beeldtaal gebruikt hij het web als metafoor om alles wat leeft, groot of klein, met elkaar te verbinden. Je kan het kunstwerk ontdekken op Planetariumweg 18-19 in Genk.

Gravitational Waves © Stad Genk.
Gravitational Waves © Stad Genk.