MagazineExpo, Interview

Van Le Coin Perdu naar Le Coin Connu. RESET Emile Van Doren – op zoek naar eigenheid

Gert Robijns in Emile Van Dorenmuseum
Detail: Gert Robijns, ZICHT OP ZEE, 2020. Fotocredits: Stad Genk.
Mocht je het Emile Van Dorenmuseum nog niet kennen, dan leer je het ongetwijfeld binnenkort kennen. Het museum schrijft sinds jaar en dag een verhaal rond landschap en kunst en zet hierin een volgende stap samen met Gert Robijns en Hugo Duchateau. Ik sprak met conservator Kristof Reulens en kunstenaar Gert Robijns over de nieuwe tentoonstelling, RESET EVD.

“Het museum opende in 1976 de deuren en had van bij het begin de relatie landschap en kunst ingebakken in zijn DNA. Sinds een tiental jaren wordt er ook actief gewerkt rond hedendaagse kunst. In 2019 contacteerde Hugo Duchateau (°1938) het museum voor een tentoonstellingsproject en nodigde Gert Robijns uit. De twee kennen elkaar al langer.” (Kristof Ruelens)

Hugo Duchateau & Gert Robijns
Hugo Duchateau & Gert Robijns. Fotocredits: Stad Genk.

Gert Robijns (°1972) kennen jullie vooral van RESET Home, een centrum voor hedendaagse kunst in hartje Borgloon. Gert had snel door dat hij ook op deze belangrijke plek een nieuw verhaal kon vertellen en wou net zoals bij RESET Home, werken aan een RESET traject voor het EVD museum. Centraal daarin stond de vraag hoe het museum nog meer een gezicht te geven, haar identiteit en de relatie met het landschap toen en nu te versterken. Om deze transitie te starten, drukte hij op de spreekwoordelijke RESET-knop en verbond het huis en het landschap met een indrukwekkende ingreep rondom het museum.

Van tentoonstelling tot identiteit: Zicht op zee

RESET EVD is een drieledige tentoonstelling. Binnen vindt er een dialoog plaats tussen het historische verhaal (permanente collectie) en de werken van Hugo Duchateau. Buiten werd het museum ingepakt met spiegels en werd er zo op de pauzeknop gedrukt. De spiegels reflecteren haast letterlijk het landschap op villa Le Coin Perdu en maken zo de directe band met het omliggende landschap zichtbaar. Het werk van Gert is een katalysator, het opent de mogelijkheid tot een bredere kijk op de dingen, voor ideeën en gedachten, vergelijkbaar met een zicht op zee.

Gert Robijns
Gert Robijns, ZICHT OP ZEE, 2020. Fotocredits: Stad Genk.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling zijn de seizoenen. Zo werd in het museum een opdeling gemaakt, een horizon, tussen het historische (de permanente collectie) dat het fundament is voor de toekomst en de bovenverdieping waar de landschappelijke schilderijen van Hugo Duchateau tentoongesteld worden. De werken van Hugo herleiden het landschap tot zijn essentie: lijnen, kleur en vorm. Op hun beurt gaan zij de dialoog aan met de werken van Gert Robijns die buiten een plaats hebben en de toekomst en het landschap spiegelen. Buiten reflecteren de spiegels het lopende seizoen, binnen brengen de historische werken en de werken van Duchateau telkens het contra-seizoen. Eén jaar of vier seizoenen lang zullen deze werken in dialoog gaan met elkaar. Daarnaast wordt in het kleinste kamertje van het museum nog tot eind maart het werk van René Daniëls (°1950) getoond. 

In de zomer van 2020 toonde het EVD museum een selectie werken in RESET home en ging het geschilderde Kempische landschap (collectie EVD) in dialoog met de Haspengouwse horizon. Zo ontstond er ook een correlatie tussen RESET home en RESET EVD. Het landschap als canvas voor kunstenaars.

Hugo Duchateau in Emile Vandorenmuseum
Opbouw tentoonstelling door Hugo Duchateau. Fotocredits: Stad Genk.
EVD in Genk: een blik naar de toekomst

Het landschap is meer dan natuur en meer dan het museum alleen. Het is niet enkel de bedoeling om bezoekers naar EVD te lokken maar ook om EVD naar de mensen te brengen.

“Het is mijn ambitie om het project RESET, en daarmee ook het museum, in een netwerk te plaatsen dat veel groter is dan enkel dit. Het is meer dan een Genks, Borgloons of Limburgs verhaal, de potentie is bovenlokaal en internationaal.” (Gert Robijns)

Het museum zal in transitie blijven, de toekomst ligt open. Of de spiegelinstallatie blijft staan, is nog niet zeker. Mentaal blijft het museum in ieder geval verbonden met RESET, want de cocon waarin het zich nu bevindt, zal zijn sporen nalaten.

De volgende seizoenswissel (20 maart) komt er aan! Meer weten over RESET EVD? Of wil je de tentoonstelling bezoeken? Meer info op:  https://www.emilevandorenmuseum.be/reset