MagazineInterview

Interview: Ged Proost

Portret Ged Proost. Foto: Zeb Coune.

Van waar jouw besluit om Beeldende Kunsten te studeren?
“In het secundair onderwijs koos ik al voor het KSO, omdat ik van kleins af aan graag creatief bezig was. De richting was toen vrij algemeen zodat ik met alle vormen van kunst kennis kon maken: schilderen, tekenen, beeldhouwen, grafiek, enzovoort. Beeldhouwen en ruimtelijke werken interesseerde me altijd het meest. Als eindwerk maakte ik dan ook een ruimtelijk werk, een installatie. Het was bijna vanzelfsprekend dat ik in het hoger onderwijs mijn passie zou verderzetten.”

Heb je een achtergrond in de kunstwereld?
“In mijn familie ben ik eigenlijk de enige die kunst studeert of bezig is met kunst. Thuis hebben we wel verschillende kunstboeken in het boekenrek staan. Er was dus wel altijd een openheid voor, maar niet dat er op werd gefocust.”

Ben je momenteel bezig met een bepaald project?
“Ik verblijf op dit ogenblik in Estland, hier volg ik een semester lang les als deel van het Erasmus-programma. Ik heb de voorbije maanden al aan drie expo’s mogen meedoen. Eén daarvan was in een ondergrondse garage. Helaas kwam na een tijdje de politie opdagen en jaagden ze ons weg (lacht).
Daarnaast ben ik de laatste tijd veel bezig met werken rond gevonden objecten, ‘dumpster diven’ noemen ze dat. Je zou ervan achterover vallen hoeveel leuke dingen je terugvindt! Rond dit thema werd ook een expo opgezet genaamd KRATTS, waarvoor ik samen met twee andere studenten installaties maakte met de gevonden voorwerpen.”

Installatiezicht Kratts, Infinite Life Gallery, LVLupmuseum, Tallinn, 2020. Courtesy de kunstenaar.

Vanwaar haalde jij jouw inspiratie voor deze projecten/voor jouw werk in het algemeen?
“Ik werk vaak met gevonden materialen, eigenlijk alles rondom me dient als inspiratie. Ook zijn er een hele reeks kunstenaars die me inspireren. Michelangelo bijvoorbeeld, hij is echt een God voor me. Hij maakte wonderlijke, onmenselijke kunst in marmer, een ware inspiratie voor een beeldhouwer. Ook zijn doorzettingsvermogen inspireert me. Hij sliep met zijn schoenen aan zodat hij zeker geen tijd verloor.” Ook ontdekte ik recent Huma Bhabha. Zijn werken liggen heel dicht bij mijn eigen stijl. Ik voelde meteen een persoonlijke connectie met hem.”

.Installatiezicht Kratts, Infinite Life Gallery, LVLupmuseum, Tallinn, 2020. Courtesy de kunstenaar.

Favoriete museum/kunstgalerie in Limburg?
“Persoonlijk exposeer ik heel graag in het nieuwe PXL-MAD-gebouw, vanwege de grote ruimtes en de fantastische lichtinval.”

Favoriete Limburgse kunstenaar?
“Caroline Coolen, ze maakt unieke ruimtelijke werken en schilderijen.”

Heeft corona een impact gehad op jou en/of op jouw kunst?
“Ja, vooral een positieve impact eigenlijk. Het heeft mijn visie echt veranderd. Omdat je niet altijd in de ateliers kon werken, moest je het maar doen met de dingen die je had. Daardoor ontdekte ik nieuwe materialen en leerde ik kunst te maken zonder alle comfort dat je normaal gezien wel hebt.”

Ged Proost is student Vrije Kunsten aan PXL-MAD (Beeldhouwen)
Meer info over PXL-MAD via https://pxl-mad.be/
Volg deze kunstenaar op Instagram