MagazineInterview

Interview: Hermes Hamblok

Portret van de kunstenaar.

Wat vind je het leukst aan studeren aan PXL-MAD?

“Het atelier, waar ik mijn fantasieën de vrije loop kan laten gaan. Ik heb er ook een fijne leerkracht met wie ik in gesprek kan gaan en die me bijstuurt waar nodig. Het proces van werken maken en ze uiteindelijk tentoonstellen, geeft me altijd zin om verder te gaan. Daarnaast spreekt het vak kunstgeschiedenis me ook erg aan.”

Ben je momenteel bezig met een bepaald project?

“Het project waaraan ik nu bezig ben, draait rond het thema ‘rollenspellen’. Ik heb me hiervoor gebaseerd op het bekende bordspel ‘Dungeons & Dragons’, waarin je in een fantasiewereld terecht komt en waarin je jezelf moet verplaatsen in een andere rol. Voor dit project zal ik wapens maken, een sikkel en een hamer, voor een fictief alter ego van mezelf.”

Hermes Hamblok, installatiezicht, 2020. Courtesy de kunstenaar.

“Ook liet ik me door de jaren heen inspireren door het thema ‘black metal’, niet alleen door de muziek maar ook vooral door de achterliggende thematiek. Black metal had een verachting voor mens en religie. In de jaren 90 veroorzaakten enkele leden van black metal bands zelfs kerkbranden. Deze kerken die in brand staan, kan je terugvinden in mijn werken. Deze momenten in de geschiedenis vind ik erg interessant, ik zie ze als een soort van keerpunt. Rond dit thema heb ik verschillende tekeningen gemaakt van verzonnen landschappen in een simpele, naïeve stijl. Die tekenstijl en het gekozen materiaal, alcoholstift en pen, geeft ook het cultische aspect weer. De black metal thematiek en het ontsnappen aan de wereld waarin we vandaag leven, is uiteindelijk een rode draad geworden in mijn kunst.”

Hermes Hamblok, untitled, 2020. Courtesy de kunstenaar.

Zijn er nog kunstenaars die rond dit thema werken?

“Ja, de werken van de Noorse kunstenaar Bjarne Melgaard zijn erg controversieel en draaien ook rond dit muziekgenre. Verder heeft de kunstenares en beeldhouwster Louise Bourgeois me geïnspireerd met haar spinnenbeelden.”

Wat hoop je nog te bereiken in de toekomst?

“Natuurlijk hoopt elke kunstenaar ooit te kunnen leven van de kunst die hij/zij maakt. Gelukkig heb ik ook nog andere dromen. Ik zou bijvoorbeeld ook fantasie-objecten kunnen creëren.”

Hermes Hamblok, Selfportrait, 2020. Courtesy de kunstenaar.

Favoriete kunstgalerie/museum in Limburg?

“Dat blijft voor mij het Klankenbos in Pelt. Ik woon er in de buurt en kom er dus eigenlijk al heel mijn leven. Het concept van kunst tentoonstellen in een bos vind ik een prachtig idee.”

Welke Limburgse kunstenaar zou je eens willen ontmoeten?

“Lucas Pellens, een beeldhouwer uit Pelt.”

Wie was jouw held van 2020?

“Ik heb dit jaar veel tijd gespendeerd aan het beluisteren van podcasts, vooral dan die van Joe Rogan, een stand-upcomedian. Verder heb ik veel steun en feedback gekregen van mijn leerkracht, Caroline Coolen. Zij waren mijn helden in 2020.”

Hermas Hamblok is student Vrije Kunsten aan PXL-MAD (Beeldhouwen)
Meer info over PXL-MAD via https://pxl-mad.be/
Volg deze kunstenaar op Instagram