MagazineInterview

Interview: Lennie Theunissen

Portret Lennie Theunissen.

Vanwaar kwam jouw besluit om Beeldende Kunsten te studeren?

“Mijn interesse in Beeldende Kunsten begon eigenlijk al vele jaren geleden in de tekenacademie buiten school. In het secundair onderwijs volgde dan ook de beslissing om die interesse verder te laten bloeien in de richting Beeldende– en Architecturale vorming. Toen ik voor een studieriching moest kiezen in het hoger onderwijs twijfelde ik nog even tussen Interieurarchitectuur en Vrije Kunsten. Vrije kunsten heeft het uiteindelijk gehaald!”

Heb je een achtergrond in de kunstwereld?

“Ja, toch wel. Mijn mama, oma en twee van mijn tantes zijn allemaal bezig met kunst. Ook mijn zussen zijn altijd graag creatief bezig.”

Ben je momenteel bezig met een bepaald project?

“Ik zit momenteel in mijn Master van Vrije Kunsten en ben dan ook bezig met een project daarrond. De ideeën voor dit project heb ik eigenlijk al een aantal jaren. Nu komen ze allemaal tot leven in mijn werken. Het thema is ‘Urban exploring’. Ik maak grote zwart-wit tekeningen van leegstaande ruimtes in houtskool en inkt. Ook hier komt die interesse voor architectuur in terug. Wat me vooral aanspreekt is het mysterie rond de verhalen die zich hebben afgespeeld in de verlaten gebouwen. Er hangt een geheimzinnige sfeer, die ik wil tonen in mijn werken.”

Upside down, 2020, houtskool en inkt op canvas, 150 x 240 cm. Courtesy de kunstenaar.

Vanwaar jouw inspiratie voor dit project?

“Die is vooral ontstaan op Erasmus in Spanje. Ik leerde er voor de eerste keer met houtskool werken voor een bepaalde opdracht en had er ook een leerkracht met een passie voor Urban exploring. De inspiratie voor mijn reeks heb ik dus een beetje te danken aan haar.”

 Lost soul, 2020, houtskool en inkt op canvas, 110 x 155 cm. Courtesy de kunstenaar.

Favoriete museum/kunstgalerie in Limburg?

“Z33 – Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. De ruimtes in het vernieuwde gebouw spreken me erg aan.”

Favoriete Limburgse kunstenaar?

“Vicky Gruyters, een leerkracht van mij. Ik vind haar werken heel mooi en ze leunen ergens ook aan bij de mijne.”

Heeft corona een impact gehad op jou en/of op jouw kunst dit jaar?

“Dat wel. Doordat op een bepaald moment de scholen moesten sluiten had ik geen atelier meer om in te werken. De kunst die ik maak is vooral van groter formaat en thuis had ik niet veel plaats. Gelukkig kwam ik terecht bij Maison Florida, een huis waar kunstenaars hun gang kunnen gaan. Ik kreeg er een ateliertje waar ik me volledig kon uitleven. Kliederen op de muren en de vloer was er geen enkel probleem! (lacht) Het is gelukkig dus toch nog goed gekomen.”

Lennie Theunissen is Studente Vrije Kunsten aan PXL-MAD (Vrije Grafiek)
Meer info over PXL-MAD via https://pxl-mad.be/
Volg deze kunstenaar via https://lennie-theunissen6.webnode.be/