MagazineInterview

Interview: Sebastian Josep Ferran

Portret Sebastian Josep Ferran. Foto: Zeb Coune.

Van waar jouw besluit om Beeldende Kunsten te studeren?
“Voor mij is die keuze altijd al vanzelfsprekend geweest. Mijn ouders zijn beiden muzikant. Mijn besluit om kunst te gaan studeren, werd dan ook aangemoedigd. In tegenstelling tot bij veel andere gezinnen werd een toekomst in de kunst niet ‘onzeker’ genoemd. In het secundair onderwijs heb ik de mogelijkheid gekregen om kunst te gaan studeren en dat is altijd een evidentie gebleven.”

Heb je een achtergrond in de kunstwereld?
“Dat zeker. De meerderheid in mijn familie studeerde kunst, of was in het dagelijkse leven bezig met kunst. Het zou voor mij, bij wijze van spreken, wereldvreemd zijn om een bureaujob te gaan doen (lacht).”

Ben je momenteel bezig met een bepaald project?
“Niet per se met één project, ik ben vaak met ontzettend veel dingen tegelijkertijd bezig. Vaak ontstaan uit het ene project ook weer andere ideeën. Momenteel ben ik vooral bezig met tekstueel onderzoek. Ik noem het een complex ‘Scrabble-spel’: ik gebruik alle letters en leestekens van een bepaalde tekst en daarmee maak ik iets nieuws. Verder maak ik heel veel zelfportretten, die soms vrij confronterend zijn. Zo verwerk ik eigen angsten in mijn kunst. De zelfportretten zijn ook een manier om bij te leren over mezelf, dingen te achterhalen die ik zelf nog niet wist. Het gezicht is als het ware een spiegel en door mezelf te bekijken als een toeschouwer, wil ik erachter komen hoe mensen mijn gezicht lezen.”

Sebastian Josep Ferran, Tekstueel onderzoek. Courtesy de kunstenaar.

Vanwaar haalde jij jouw inspiratie voor deze projecten/voor jouw werk in het algemeen?
“Mijn inspiratie vind ik vooral in het dagelijkse leven, dingen die ik ervaar en onderga. Verder zijn er ook mensen die me inspireren, dat gaat van vrienden tot meesters en kunstenaars waarnaar ik opkijk (bijvoorbeeld de Duitse expressionisten, van Gogh, Ensor en Basquiat). Mijn gevoelens zijn ook een drijfveer om dingen te creëren. Ik probeer ze zo beter te verwerken en een plaats te geven.”

Sebastian Josep Ferran, zelfportret (op de trein), 2019, ets, 17 x 25 cm. Courtesy de kunstenaar.

Favoriete museum/kunstgalerie in Limburg?
“De Velinx in Tongeren. Het ruime gebouw beschikt over mooie ruimtes met veel lichtinval, perfect om te exposeren.”

Favoriete Limburgse kunstenaar?
“Jan Carlier. Hij is voor mij een soort van cultfiguur in Hasselt, een ‘verloren’ held. Je zou hem kunnen vergelijken met Bervoets. Hij is zelfdestructief, maar ondanks al zijn ‘gebreken’ en hoe geladen en zwaar hij ook in het leven staat, bereikt hij toch grootse dingen in de kunst. Een fabriek van werk.”

Heeft corona een impact gehad op jou en/of op jouw kunst?
“Zoals bij velen had het een impact op mezelf, op psychologisch vlak. Ik kon gelukkig rust vinden in het creëren van werk. Dat lucht op en maakt het allemaal wat dragelijker.”

Sebastian Josep Ferran is student Vrije Kunsten aan PXL-MAD (keuzetraject Vrije Grafiek)
Meer info over PXL-MAD via https://pxl-mad.be/
Volg deze kunstenaar op Instagram