MagazineExpo, Interview, Kunstenaar in de kijker

Kunstenaar in de kijker: Quinten Torp

Portretfoto Quiten Torp. Fotocredits: Renaat Nijs.
Quinten Torp brengt in CC MUZE de tentoonstelling Il Cambio. Torp, geboren en getogen in Heusden-Zolder, haalde inspiratie voor zijn nieuwe reeks uit de Italiaanse berglandschappen en meer bepaald uit die van Piemonte (Turijn). De tentoonstelling loopt nog tot 19 december.

Il Cambio is een vervolg op eerdere reeksen als Le Salite (2021) en Het Klein verzet (2015). Le Salite (2020) is gebaseerd op fietstochten in Noord-Italië tijdens de zomer van 2020. Het Klein Verzet is dan weer het resultaat van een fietstocht met schildersezel op de rug doorheen Heusden-Zolder. “Door corona konden we niet naar de bergen dus kwamen de bergen maar naar hier” aldus de kunstenaar. Ook Il Cambio refereert naar dit thema. Torp trok deze keer echter niet met een schildersezel de bergen in (want dat is niet gemakkelijk!) maar met losse doeken. Welk medium de kunstenaar ook gebruikt, de liefde voor Italië staat centraal.

Installatiezicht Il Cambio, 2021. Fotocredits: Huub Berger. Courtesy de kunstenaar.

Het Italiaanse woord ‘Il Cambio’ betekent verandering. Het is een woord waar Torp voortdurend mee speelt in deze reeks (en een thema dat ook in Le Salite terugkomt). Voor Il Cambio fietste de kunstenaar door het Italiaanse berglandschap en plaatste hij het linnen rechtstreeks op de rotsen of tussen het gras. “Het directe contact met de bodem en het landschap verleent een meerwaarde aan de werken”, aldus Torp. Dit resulteerde in een reeks van 12 schilderijen in acrylverf (refererend naar de 12 versnellingen van zijn fiets), waarvan enkele later met olieverf werden afgewerkt. Een aantal van deze werken vormden dan weer de inspiratiebron voor olieverfschilderijen op groot formaat (Il Cambio Grande).

Francisco Goya. Dat zou pas interessante werken opleveren. Vooral zijn zwarte schilderijen spreken me aan. Ik heb ooit een reeks gemaakt die gebaseerd was op zijn werk (Cfr. Le Goyanesque). Hij schildert zo oprecht en voor zichzelf. Ik hou van schilders die hun toets laten spreken zonder daar een verhaal bij te vertellen. Het medium is het belangrijkste.

Quinten Torp

Verder werkte Torp aan een reeks kleinere aquarellen. Dit onder de titel La Macchia (de vlekken). Deze reeks toont voornamelijk berglandschappen en zal samen met de andere werken gepresenteerd worden. Nieuw is dat de kunstenaar ook grafische werk presenteert (gemaakt op de iPad). De reeks Il Cambio Grafico – Dodici Velocità wordt in beperkte oplage verkocht. Interesse om zelf een Quinten Torp in huis te halen? Meer info vind je via https://straf.boutique/collections/quinten-torp.

Installatiezicht Il Cambio, 2021. Fotocredits: Huub Berger. Courtesy de kunstenaar.

Tenslotte vroeg ik Torp met welke kunstenaar (dood of levend) hij ooit een fietstocht zou willen maken als inspiratie voor een toekomstige serie werken. Daar moest hij niet lang over nadenken: “Francisco Goya. Dat zou pas interessante werken opleveren. Vooral zijn zwarte schilderijen spreken me aan. Ik heb ooit een reeks gemaakt die gebaseerd was op zijn werk (Cfr. Le Goyanesque). Hij schildert zo oprecht en voor zichzelf. Ik hou van schilders die hun toets laten spreken zonder daar een verhaal bij te vertellen. Het medium is het belangrijkste.”

Meer info over deze kunstenaar en de tentoonstelling vind je via CC Muze of Instagram. Daarnaast is de reeks ‘We are the People’ te bezoeken van 1-7 november in de groepstentoonstelling Auralogie in het Regina Mundi Klooster te Genk.