Sterk in beeld, Limburg deelt

Het groene Limburg is bij een breed publiek gekend voor zijn mooie wandel- en fietsroutes. Minder geweten is dat de regio ook een kweekvijver is voor boeiende initiatieven op het vlak van hedendaagse beeldende kunst. kunst-zetter brengt daar verandering in en zet beeldende kunst in Limburg op de kaart.

Als verbindend communicatieplatform wil kunst-zetter een brug slaan tussen de verschillende Limburgse spelers onderling, de bredere beeldende kunstscène en het kunstminnend publiek. kunst-zetter wil een spiegel zijn van alle professionele beeldende kunstinitiatieven uit de regio en een helder overzicht bieden van wat ze tonen. Zowel groot als klein, profit als non-profit, alsook het hoger kunstonderwijs worden in de kijker gezet.

Met een online magazine en agenda, nieuwsbrief en halfjaarlijkse print verbindt kunst-zetter jou met deze kunstinitiatieven. Blader door ons online magazine en ontdek een gevarieerd aanbod aan artikels, interviews en recensies m.b.t. beeldende kunst in Limburg. Grasduin in onze agenda, neem onze plattegrond mee op pad en ontdek wat er te beleven valt!

kunst-zetter is een initiatief van Stadstriënnale vzw, met de steun van de Vlaamse overheid en de steden Hasselt en Genk.

Volg kunst-zetter ook op Instagram of Facebook en ontdek onze boeiende community.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al wat broeit en bloeit in de Limburgse beeldende kunstscène.

SPATIE

Plattegrond

Oriënteer je tijdens je bezoek aan Limburg met onze handige plattegrond.
Download onze kaarten en ontdek wat er allemaal te beleven valt.

SPATIE

SPATI

Partners

Binnen de werking ‘beeld’ focust CCHA/cultuurcentrum Hasselt zich op lens-based media. Per seizoen presenteert het huis minimaal 9 tentoonstellingen fotografie, video en/of nieuwe media. Naast thematische groepsexpo’s (Festival van de Controle, Identity as a trademark, forever YOUNG forever) presenteert CCHA individuele expo’s (zoals Anton Kusters, Kris Dewitte, memymom) en bevordert ze, vanuit het beeld, dialoog tussen kunstgenres. Behalve presentatie (tentoonstelling) bieden we productionele ondersteuning en stimuleren we jong fotografisch talent.

CC Maasmechelen is een open, bruisend huis waar iedereen welkom is om van kunst en cultuur te genieten, om elkaar te ontmoeten, om onvergetelijke indrukken op te doen. CCMM wil een verhaal vertellen dat krachtig, avontuurlijk en relevant is, en een trekker zijn in de uitbouw van een springlevend artistiek klimaat in de regio. Als open huis voor cultuur kiezen wij voor een breed en divers actueel aanbod in verschillende artistieke disciplines: theater, muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, fotografie, film, comedy en alles daartussen. We tonen werk van bekende artiesten en van jong, nieuw talent. 

CC MUZE in Heusden-Zolder is een interdisciplinair cultuurhuis voor alle leeftijden waar theater, muziek, film en beeldende kunst in dialoog gaan met de magistrale architectuur van een oude steenkoolmijn. Naast de presentatie van het werk van (inter)nationale artiesten ligt er een sterke focus op creatie en talentontwikkeling in samenwerking met diverse partners. Beeldende werken worden hoofdzakelijk getoond in de machinezaal ‘ZLDR Luchtfabriek’ waar er een merkwaardige chemie ontstaat tussen industrieel erfgoed en hedendaagse kunst.

CIAP is een platform voor hedendaagse kunst, opgericht in 1976 door een burgerscollectief en gelegen op C-mine — op een boogscheut van de Nederlandse en Duitse grens. Het huidig perspectief van CIAP wordt geïnspireerd door de specificiteit van haar directe omgeving, gevormd door het industriële verleden en de bijna vergeten geschiedenis van Genk als sanatorium en als station d’artistes. Daarom koestert CIAP het verlangen om te werken rond solidariteit, zorg, burgerzin, ecologie en periferie en nodigt het platform hiervoor kunstenaars, curatoren, onderzoekers, leden en buren uit.

C-Mine

C-mine is een hybride site op de grondvesten van de steenkoolmijn van Winterslag in Genk. Het industriële mijnerfgoed werd gerenoveerd en staat in relatie tot de hedendaagse architectuur. De basis van het artistieke kapitaal is de hogeschool, waar de creatievelingen van morgen worden opgeleid. Op de site huist ook een ‘incubator’ voor jonge bedrijven in de creatieve sector. De verbinding tussen alle elementen is het energiegebouw, dat je welkom heet vanachter de statige schachtbokken en de imposante kunstinstallatie ‘Labyrint’ op het plein. Je geniet er het jaar rond van boeiende tentoonstellingen, projecten en voorstellingen. C-mine is steeds in transitie, op zoek naar nieuwe uitdagingen, om uit te breken in Genk en in de wereld.

Kunstgalerij De Mijlpaal organiseert sinds 1993 tentoonstellingen in Heusden-Zolder en in Knokke-Zoute. De Mijlpaal werkt met gevestigde én jonge kunstenaars, en toont hun werk in tentoonstellingen die telkens starten vanuit een concept. Met deze spanning tussen oud en nieuw, vorm en inhoud, kleur en klank, hier en elders, weet de galerij zich op de kaart te zetten. De Mijlpaal maakt ook extra muros tentoonstellingen in historische gebouwen in binnen- en buitenland.  

GlazenHuis in Lommel staat bekend als het Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst en heeft een uitstraling tot ver buiten de grenzen. Als een dynamische kunstinstelling, promoot het glas in al haar facetten en laat het zien dat glas kan zijn wat het wil zijn: een object of schilderij, brons of edelsteen, kunst of design, uniek of alledaags, kleurrijk of onzichtbaar. GlazenHuis is een open huis voor de kunst, de kunstenaars en het publiek, dat artistieke ontmoetingen aanmoedigt en culturele uitwisselingen tussen kunstenaars van over heel de wereld bevordert. Hierbij staan haar tentoonstellingen en de verzameling en het beheer van de stedelijke glaskunstcollectie centraal.

Een stad zonder verleden is als een boek zonder letters. In het Hasseltse stadsmuseum Het Stadsmus ontdek je de geschiedenis van Hasselt én bewonder je enkele opmerkelijke deelcollecties, zoals die van Hasseltse keramiek of van hedendaagse kunst. Zo zijn kunstwerken van Hugo Duchateau, Piet Stockmans, Fred Eerdekens en Koen Van Mechelen onderdeel van het vaste parcours.

Een bezoek aan het Jenevermuseum maakt je jeneverwijs. Het museum, een expo, een workshop, een kunstinstallatie, een proeverij of een optreden: alles geeft zin in ééntje om bij te leren. Filmpjes, geluidsfragmenten, een multimediale stokerijenkaart, museumgames en verschillende geurinstallaties nodigen uit tot actie. Door te proeven en te ruiken ontdek je je eigen smaken en voorkeuren. Neem alles wat je geleerd hebt in het museum mee naar het proeflokaal en gebruik het voor een proef op de som. Op regelmatige tijdstippen kan je in het Jenevermuseum kunstwerken en installaties bewonderen van kunstenaars die uitgenodigd worden om aan de slag te gaan met het jenever-erfgoed. Zo creëerde kunstenaar Patrick Ceyssens een installatie voor de binnenkoer, en zijn er regelmatige samenwerkingen met geurkunstenaar Peter De Cupere.

 

LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven. Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelens wonderlab. Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst.

LUCA School of Arts is een kunstenhogeschool met 5 campussen, verspreid over heel Vlaanderen. Campus C-mine in Genk biedt 5 masteropleidingen aan: Productdesign, Fotografie, Animatiefilm, Game Design en Televisie-Film, een aantal internationale trajecten en een educatieve master in de kunsten. Er lopen ook tal van artistieke onderzoeksprojecten in deze domeinen. Als School of Arts willen we ons laten inspireren door wat er leeft in de wereld, bijdragen aan het debat en aan concrete realisaties. Via onderwijs en onderzoek, maar ook via dienstverleningsprojecten en via een eigen artistieke werking. Wees dus hartelijke welkom met je vraag via info.cmine@luca-arts.be.

KRIEG is een initiatief opgericht in 2016. Als university gallery is het verbonden aan de PXL-MAD School of Arts in Hasselt, maar met een publieksgerichte en autonome artistieke werking. KRIEG plaatst kunstenaars centraal, en zoekt naar experimentele verbindingen tussen presentatie, onderwijs en onderzoek.

In Modemuseum Hasselt beleef je de mode van gisteren en vandaag. Wisselende tentoonstellingen tonen je actuele thema’s die samenhangen met mode en levensstijl. In de verrassende presentaties bewonder je stukken uit de eigen collectie van het museum gecombineerd met internationale topstukken. Zin in meer? Neem dan zeker deel aan de fascinerende lezingen, meeslepende rondleidingen en inspirerende workshops. De collectie van Modemuseum Hasselt vertelt de geschiedenis van de westerse mode van 1750 tot vandaag. Uniek is de verzameling designerschoenen en de hoedencollectie. Naast klinkende internationale namen zoals Worth, Poiret, Lanvin, Chanel, Dior, Courrèges, Yves Saint Laurent, Versace, Comme des Garçons … is er een sterke focus op hedendaagse ontwerpers met Limburgse roots en internationale uitstraling zoals Martin Margiela en Raf Simons.

Cultuurfestival MoMeNT in Tongeren start in 2021 haar vijfde editie vanaf de zomer en eindigt bij het begin van de herfst. Naast het aanbieden van een platform voor gevestigde kunstenaars schenkt MoMeNT extra aandacht aan nieuwe creatieve makers. MoMeNT krijgt ‘de stad’ als podium voor een zo breed mogelijk spectrum van diverse kunstdisciplines en geniet de aanwezigheid of nabijheid van boeiende partners. MoMeNT wil mensen van alle leefTIJDen op een toegankelijke manier laten participeren aan het aanbod waarbij de deelnemers bewust een TIJDbelevenis ervaren; nu TIJD maken om straks bewuster met TIJD om te gaan. De hele zomerTIJD lang staan expo’s, theater, muziek, openluchtfilms, literaire sessies en andere events op het programma.

PXL Mad School of Arts

PXL-MAD School of Arts organiseert kunstonderwijs en onderzoek van academisch niveau met een kritische kijk op de toekomst. We leiden onderzoekende en ondernemende Bachelors en Masters op die ontwerpen, experimenteren en vernieuwen binnen de afstudeerrichtingen Grafisch Ontwerp, Juweelontwerp & Edelsmeedkunst en Vrije Kunsten, met als doelstelling de gemeenschap en de wereld in verandering op een duurzame manier mee vorm te geven. Daarnaast organiseert PXL-MAD de Educatieve Masteropleiding in de Beeldende Kunsten.

Uitstalling Art Gallery

Met Uitstalling Art Gallery leggen we ons toe op een onderscheidende combinatie van sculpturen, schilder- en tekenkunst. Wij richten ons op zowel gevestigde kunstenaars met een internationale biografie, als opkomend talent in de hedendaagse kunstscène, met een focus op Zuid-Afrika. De galerij, gelegen op de voormalige mijnterreinen van Zwartberg, biedt ruim 250 m2 aan expositieruimte. Naast de wisselende tentoonstellingen in Uitstalling Art Gallery presenteren we op een 2de locatie onze residentiële collectie, waaronder werken van Koen Vanmechelen, Picasso, William Kentridge, Gilbert & George, Nicolas Party, Dana Schutz, Louise Bourgeois, Kendell Geers en Marlene Dumas.

Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet enkel terugblikt op het verleden en de landschapsschildertraditie van het station d’artistes Genck, maar ook een hedendaagse werking uitbouwt. Telkens speelt het landschap een centrale rol. Het museum vertelt het verhaal van de landschapsschildertraditie in Genk tijdens de periode 1840-1940, toen er meer dan vierhonderd kunstenaars actief waren. Dit alles in het originele interieur van villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning van Emile Van Doren. Verder is het museum een residentieplek die hedendaagse kunstenaars uitnodigt zich te laten inspireren door Genk en zijn landschap van vandaag.

Z33 is de (inter)nationale plek voor de toekomstverkenners van vandaag. We tasten grenzen af op het snijvlak van hedendaagse kunst, design en architectuur. Met een uitdagend programma van tentoonstellingen, projecten, kunst in de open ruimte, lezingen, rondleidingen en aandacht voor talentontwikkeling houden we de vinger aan de pols. En dat in een gloednieuw gebouw van de internationaal gerenommeerde architecte Francesca Torzo, in hartje Hasselt. Verwacht bij Z33 het onverwachte.