Sterk in beeld, Limburg deelt

Het groene Limburg is bij een breed publiek gekend voor zijn mooie wandel- en fietsroutes. Minder geweten is dat de regio ook een kweekvijver is voor boeiende initiatieven op het vlak van hedendaagse beeldende kunst. kunst-zetter brengt daar verandering in en zet beeldende kunst in Limburg op de kaart.

Als verbindend communicatieplatform wil kunst-zetter een brug slaan tussen de verschillende Limburgse spelers onderling, de bredere beeldende kunstscène en het kunstminnend publiek. kunst-zetter wil een spiegel zijn van alle professionele beeldende kunstinitiatieven uit de regio en een helder overzicht bieden van wat ze tonen. Zowel groot als klein, profit als non-profit, alsook het hoger kunstonderwijs worden in de kijker gezet.

Met een online magazine en agenda, nieuwsbrief en halfjaarlijkse print verbindt kunst-zetter jou met deze kunstinitiatieven. Blader door ons online magazine en ontdek een gevarieerd aanbod aan artikels, interviews en recensies m.b.t. beeldende kunst in Limburg. Grasduin in onze agenda, neem onze plattegrond mee op pad en ontdek wat er te beleven valt!

kunst-zetter is een initiatief van Stadstriënnale vzw, met de steun van de Vlaamse overheid en de steden Hasselt en Genk.

Volg kunst-zetter ook op Instagram of Facebook en ontdek onze boeiende community.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al wat broeit en bloeit in de Limburgse beeldende kunstscène.

Plattegrond

Oriënteer je tijdens je bezoek aan Limburg met onze handige plattegrond.
Download onze kaarten en ontdek wat er allemaal te beleven valt.

Partners

De partners van kunst-zetter.

CC Maasmechelen is een open, bruisend huis waar iedereen welkom is om van kunst en cultuur te genieten, om elkaar te ontmoeten, om onvergetelijke indrukken op te doen. CCMM wil een verhaal vertellen dat krachtig, avontuurlijk en relevant is, en een trekker zijn in de uitbouw van een springlevend artistiek klimaat in de regio. Als open huis voor cultuur kiezen wij voor een breed en divers actueel aanbod in verschillende artistieke disciplines: theater, muziek, dans, beeldende kunst, literatuur, fotografie, film, comedy en alles daartussen. We tonen werk van bekende artiesten en van jong, nieuw talent. 

CC MUZE in Heusden-Zolder is een interdisciplinair cultuurhuis voor alle leeftijden waar theater, muziek, film en beeldende kunst in dialoog gaan met de magistrale architectuur van een oude steenkoolmijn. Naast de presentatie van het werk van (inter)nationale artiesten ligt er een sterke focus op creatie en talentontwikkeling in samenwerking met diverse partners. Beeldende werken worden hoofdzakelijk getoond in de machinezaal ‘ZLDR Luchtfabriek’ waar er een merkwaardige chemie ontstaat tussen industrieel erfgoed en hedendaagse kunst.

Jester is de fusie tussen CIAP en FLACC. De teams van FLACC en CIAP zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om een gezamenlijke richting te vinden waarin de bijzondere kenmerken van beide organisaties behouden blijven in Jester. Zo zullen de sterke solotentoonstellingen, edities en publicaties waar CIAP om bekend staat, en het verdiepen van een visie of de mogelijkheden tot materieel experiment, wat de kern van FLACC is, via de programmering naar voren komen.

C-Mine

C-mine is een hybride site op de grondvesten van de steenkoolmijn van Winterslag in Genk. Het industriële mijnerfgoed werd gerenoveerd en staat in relatie tot de hedendaagse architectuur. De basis van het artistieke kapitaal is de hogeschool, waar de creatievelingen van morgen worden opgeleid. Op de site huist ook een ‘incubator’ voor jonge bedrijven in de creatieve sector. De verbinding tussen alle elementen is het energiegebouw, dat je welkom heet vanachter de statige schachtbokken en de imposante kunstinstallatie ‘Labyrint’ op het plein. Je geniet er het jaar rond van boeiende tentoonstellingen, projecten en voorstellingen. C-mine is steeds in transitie, op zoek naar nieuwe uitdagingen, om uit te breken in Genk en in de wereld.

Kunstgalerij De Mijlpaal organiseert sinds 1993 tentoonstellingen in Heusden-Zolder en in Knokke-Zoute. De Mijlpaal werkt met gevestigde én jonge kunstenaars, en toont hun werk in tentoonstellingen die telkens starten vanuit een concept. Met deze spanning tussen oud en nieuw, vorm en inhoud, kleur en klank, hier en elders, weet de galerij zich op de kaart te zetten. De Mijlpaal maakt ook extra muros tentoonstellingen in historische gebouwen in binnen- en buitenland.  

Het Emile Van Dorenmuseum is een levend museum, dat niet enkel terugblikt op het verleden en de landschapsschildertraditie van het station d’artistes Genck, maar ook een hedendaagse werking uitbouwt. Telkens speelt het landschap een centrale rol. Het museum vertelt het verhaal van de landschapsschildertraditie in Genk tijdens de periode 1840-1940, toen er meer dan vierhonderd kunstenaars actief waren. Dit alles in het originele interieur van villa Le Coin Perdu, de voormalige kunstenaarswoning van Emile Van Doren. Verder is het museum een residentieplek die hedendaagse kunstenaars uitnodigt zich te laten inspireren door Genk en zijn landschap van vandaag.

GlazenHuis in Lommel staat bekend als het Vlaams centrum voor hedendaagse glaskunst en heeft een uitstraling tot ver buiten de grenzen. Als een dynamische kunstinstelling, promoot het glas in al haar facetten en laat het zien dat glas kan zijn wat het wil zijn: een object of schilderij, brons of edelsteen, kunst of design, uniek of alledaags, kleurrijk of onzichtbaar. GlazenHuis is een open huis voor de kunst, de kunstenaars en het publiek, dat artistieke ontmoetingen aanmoedigt en culturele uitwisselingen tussen kunstenaars van over heel de wereld bevordert. Hierbij staan haar tentoonstellingen en de verzameling en het beheer van de stedelijke glaskunstcollectie centraal.

LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven. Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk) evolueert een project dat je meeneemt in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen en zijn levenswerk op vlak van identiteit, fertiliteit & bioculturele diversiteit. Een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur. Vanmechelens wonderlab. Terwijl je in een 24 hectare park de weg vindt door een openluchtexpositie met tal van zijn (levende) kunstwerken en installaties worden universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar dankzij de taal van de kunst.

Cultuurfestival MoMeNT in Tongeren start in 2021 haar vijfde editie vanaf de zomer en eindigt bij het begin van de herfst. Naast het aanbieden van een platform voor gevestigde kunstenaars schenkt MoMeNT extra aandacht aan nieuwe creatieve makers. MoMeNT krijgt ‘de stad’ als podium voor een zo breed mogelijk spectrum van diverse kunstdisciplines en geniet de aanwezigheid of nabijheid van boeiende partners. MoMeNT wil mensen van alle leefTIJDen op een toegankelijke manier laten participeren aan het aanbod waarbij de deelnemers bewust een TIJDbelevenis ervaren; nu TIJD maken om straks bewuster met TIJD om te gaan. De hele zomerTIJD lang staan expo’s, theater, muziek, openluchtfilms, literaire sessies en andere events op het programma.

Piet Stockmans is 80 geworden. Hij heeft gedurende 60 jaar gewerkt met het materiaal porselein. Als industrieel vormgever ontwierp hij serviezen voor de industrie, als ambachtsman kleine reeksen gebruiksvoorwerpen voor de studio en als beeldend kunstenaar stelde hij zijn werk wereldwijd tentoon. De ‘Pieter Stockmans Foundation’ toont in een overzichtstentoonstelling het volledige oeuvre van Piet Stockmans in ‘Het Archief’. Vanaf oktober 2021 zal dit archief toegankelijk zijn.

Uitstalling Art Gallery

Met Uitstalling Art Gallery leggen we ons toe op een onderscheidende combinatie van sculpturen, schilder- en tekenkunst. Wij richten ons op zowel gevestigde kunstenaars met een internationale biografie, als opkomend talent in de hedendaagse kunstscène, met een focus op Zuid-Afrika. De galerij, gelegen op de voormalige mijnterreinen van Zwartberg, biedt ruim 250 m2 aan expositieruimte. Naast de wisselende tentoonstellingen in Uitstalling Art Gallery presenteren we op een 2de locatie onze residentiële collectie, waaronder werken van Koen Vanmechelen, Picasso, William Kentridge, Gilbert & George, Nicolas Party, Dana Schutz, Louise Bourgeois, Kendell Geers en Marlene Dumas.

Z33 is de (inter)nationale plek voor de toekomstverkenners van vandaag. We tasten grenzen af op het snijvlak van hedendaagse kunst, design en architectuur. Met een uitdagend programma van tentoonstellingen, projecten, kunst in de open ruimte, lezingen, rondleidingen en aandacht voor talentontwikkeling houden we de vinger aan de pols. En dat in een gloednieuw gebouw van de internationaal gerenommeerde architecte Francesca Torzo, in hartje Hasselt. Verwacht bij Z33 het onverwachte.

Ambassadeurs

Royal Crown

Royal Crown is een netwerk van zelfstandige keuken- en interieurbouwers die de krachten bundelen om Belgisch maatwerk te promoten. De organisatie bestaat reeds 25 jaar en is toonaangevend in de sector.