MagazineExpo

Recensie: De wondere wereld van Tim Walker

Installatiezicht 'Box of Delights'. Foto: Camille Meeus.
Installatiezicht Box of Delights. Foto: Camille Meeus.

Surrealistische modefotografie, extravagante kostuums en kleurrijke decors. C-mine in Genk pakt uit met de expositie Wonderful Things van Brits fotograaf Tim Walker.

In de galerie, het eerste deel van de expo, dompelen een honderdtal foto’s je meteen onder in een universum van kleur en fantasie. Zo goed als alle beelden lijken gefotoshopt, maar zijn met een verbazingwekkende precisie en originaliteit in scène gezet. Toch voelen ze nooit bevreemdend aan. In The Chapel of Nudes, een oudroze kamer met fluwelen gordijnen staat het naakt centraal. Een thema waarmee Walker pas de laatste jaren aan de slag ging; minder kleur maar even treffend.

Installatiezicht Beth Ditto in 'The Chapel of Nudes'. Foto: Camille Meeus.
Installatiezicht Beth Ditto in The Chapel of Nudes. Foto: Camille Meeus.

De laatste ruimte op het gelijkvloers haalt je even uit de Walker-sfeer. Hier worden een aantal objecten uit het Victoria & Albert Museum in Londen tentoongesteld. “Een van de meest inspirerende plekken op aarde”, volgens de fotograaf. De uiteenlopende objecten – van glas-in-loodramen tot een pruik – zeggen op het eerste zicht niet veel, maar vormen de perfecte brug naar het designcentrum, deel twee van de expositie. Hier stap je pas echt een wondere wereld binnen. Elke ruimte ademt Walker. Een korte uitleg maakt duidelijk welk voorwerp, welk wonderful thing, uit het V&A Museum inspiratie vormde voor net die specifieke fotoreeks. Dat de kunstenaar uit deze objecten zoveel inspiratie kan halen, getuigt van zijn rijke verbeelding; emoties vormen zijn gids.

Installatiezicht 'Cloud 9'. Foto: Camille Meeus.
Installatiezicht Cloud 9. Foto: Camille Meeus.

Ook met video weet Walker je mee te slepen. De tentoonstelling sluit af met een moderne versie van het tinnen soldaatje. Neem echt even de tijd om de hele film te bekijken. De wat saaie intro van het sprookje wordt door het minimalistisch ballet achteraf helemaal goed gemaakt.

Een expo met een groot ‘Alice in Wonderland’-gehalte die je even heerlijk doet ontsnappen aan het eentonige dagdagelijkse. Laat dit een last call zijn om Tim Walker (beter) te leren kennen, voor de tentoonstelling, na Londen en Genk, ook Zuid-Korea eer aan doet.

Wonderful Things loopt nog tot en met zondag 21 februari in C-mine te Genk.
Meer info via https://www.c-mine.be/timwalker.