MagazineNieuws

UITGESTALD-1: Op expeditie doorheen het hedendaagse Limburgse kunstenveld

Joke Hansen. Courtesy de kunstenaar.
Op 2 april opende in Uitstalling Art Gallery te Genk de tentoonstelling UITGESTALD-1, het resultaat van het gelijknamige prestigieuze artistiek project opgezet i.s.m. kunst-zetter. Zeventien kunstenaars werden geselecteerd door middel van een open call met meer dan 180 inzendingen en werden opgenomen in een kunstenaarsboek. ‘Uitgestald’ is afgeleid van ‘Uitstalling’, dat Zuid-Afrikaans is voor ‘tentoongesteld/tentoonstelling’.

De selectie is erg divers: jonge, opkomende talenten (Vincent Dankaerts, Elia Vanderheyden, Lennert Berx, …) worden gemixt met gevestigde waarden (Kristof Vrancken, Gideon Kiefer, Gommaar Gilliams, Joke Hansen, Stefaan Vermeulen, …). Voor de juryleden van de open call (Kristof Reulens, conservator van het Emile Van Dorenmuseum in Genk; Alicja Melzacka, curator bij CIAP in Genk en Hilde Borgermans, curator bij Emergent te Veurne) was het vooral belangrijk dat de kunstenaars iets “hadden gedaan” met het concept van de open call: de geselecteerden hebben goed nagedacht over een boeiende en relevante vertaling van het eigen oeuvre/medium naar het medium van het kunstenaarsboek. Al is ‘kunstenaarsboek’ in dit geval geen correcte en allesomvattende benaming. Je kan het eerder zien als een omhulsel/verzamelmap (vormgegeven, gebonden en gezet door Leen Severs en haar leerlingen boekkunst/boekbinden van de Genkse academie voor beeldende kunsten en media) voor 18 kunstwerken die als multiple worden aangeboden op 101 exemplaren. Bij dit boek hoort een expo waarin je alle, in de uitgave gebundelde, werken kan bezichtigen.

Hartverwarmend is het werk van geselecteerde kunstenaar Steven Antonio Manes (gerepresenteerd door Bruthausgallery in Waregem). Zijn werk Abbracciarsi, letterlijk vertaald ‘elkaar omhelzen’, toont ons waaraan we allemaal behoefte hebben na twee coronajaren. De risoprint geeft op een erg persoonlijke en eerder suggestieve manier de warmte van het omarmen weer.

Steven Antonio Manes. Courtesy de kunstenaar.

Tine Deboelpaep denkt in haar werk heel bewust na over het format van de editie. Haar druk is een fictief projectvoorstel voor de opening van een multiple store in het centrum van Hasselt. Dit zou volgens haar voor een nieuwe dynamiek kunnen zorgen in het leeglopende stadscentrum. Edities worden volgens Deboelpaep onterecht gezien als niet meer dan democratisch verkoopbare, kleine kunstobjecten. Zij ziet edities eerder als ideale katalysators voor (kortstondige) sa- menwerkingen en nieuwe ontmoetingen.

Kunstenares Joke Hansen toont werk dat voorkomt uit de reeks Between canyons and deserts die ze eerder liet zien in Z33. Haar werk bestaat uit een landschapsfoto waarop ze de vormen van de shaped canvases (waarmee Hansen vaak in haar oeuvre werkt) heeft geschilderd. Enerzijds ontstaat er zo een visuele blokkade; het landschap is niet meer in zijn geheel te zien. Anderzijds ontwikkelt zich bij de kijker een nieuwsgierigheid naar het volledige beeld, een activeren van de verbeelding om de weergave te begrijpen. Het idee van (mentaal) reizen en vrijheid en de onmogelijkheid daarvan zijn terugkerende elementen in het werk van Hansen. Deze tegenstrijdigheid is ook aanwezig in de combinatie van het nogal afstandelijke medium van de kopie en de karakteristieke toets van de met verf aangebrachte vormen.

Ook werk van Koen Vanmechelen werd opgenomen in het boek. Zijn kunstwerk is een ode aan zijn archief en de diversiteit van meer dan twintig jaar kippen kruisen (het werk maakt deel uit van het overkoepelende Cosmopolitan Chicken Project dat hij lanceerde in de jaren ’90). Het presenteert één stuk uit de DNA-sequentie van de 26e generatie Cosmopolitan Chicken, de Mechelse Baladi, in vergelijking met de weten- schappelijke standaard. Vanmechelen is met LABIOMISTA letterlijk buurman van de betrokken galerie en fungeert als peter van dit project. Gelijktijdig loopt er in The Kube-expositieruimte een solotentoonstelling van Koen Vanmechelen.

Voor de juryleden van de open call was het vooral belangrijk dat de kunstenaars iets “hadden gedaan” met het concept van de open call.

Danny Weckx

Oprichter en galeriehouder van Uitstalling Gallery, Danny Weckx, ziet dit project als een startpunt en hoopt dat er nog edities zullen volgen in de toekomst. Hij kijkt opgetogen naar het project: “Ik ben zeer tevreden met het resultaat. Het zijn allemaal zeer sterke werken. Limburg wordt ermee als kunstenplek op de kaart gezet. De meer dan 180 inzendingen tonen dat er nood is aan dergelijke projecten.”

Dit kunstproject is een expeditie doorheen het hedendaagse Limburgse kunstenveld en toont dat er veel talent in Limburg te vinden is. Door de verscheidenheid is het gevaarlijk om algemene uitspraken te doen over kunst in deze provincie, maar de moeite om het boek in te kijken en de expo te bezoeken, is het zeker!

Met werk van Elise Berkvens; Lennert Berx; Manu Bloemen; Tim Caenepeel; Vincent Dankaerts; Tine Deboelpaep; Gommaar Gilliams; Vicky Gruyters; Joke Hansen; Gideon Kiefer; Steven Antonio Manes; Annebeth Nies; Superview Tv; Niels Vaes; Elia Vanderheyden; Stefaan Vermeulen en Kristof Vrancken.

Meer info via https://www.uitstalling.com/uitgestald-1