MagazineDichter bij kunst

Dichter bij kunst

In vervoering, een gedicht van Niels Dewil, is geïnspireerd door de tentoonstelling Please do touch van Lore Langendries, nog t.e.m. 15/08 te bezichtigen in Z33.

De Limburgse Lore Langendries (°1988) is sinds 2015 doctor in de kunsten, en is al sinds haar master in Object & Jewellery aan de Hasseltse PXL-MAD in 2010 bezig met de artistieke creatie van tactiele artefacten op basis van dierenhuiden. Gebiologeerd door de grilligheid van de wilde natuur transformeert Lore Langendries de dierenhuiden met behulp van lasersnijtechnologie tot sierraden en andere objecten. Ze hanteert daarbij een eigen vormentaal, met veel aandacht voor verborgen details en natuurlijke schoonheid.

In Please do touch, gecureerd door Heleen Van Loon, worden bezoekers uitgenodigd om de objecten aan te raken, te strelen en te koesteren. De expo bevat zowel bestaand als nieuw werk van Lore Langendries. Tot die laatste categorie behoort ‘WILD’, een gezamenlijk project met Rayah Wauters van Atelier @nauwau. Het betreft een artistiek onderzoek naar de expressieve mogelijkheden van de dierenhuid van het everzwijn, in combinatie met die van hout, een materiaal uit de natuurlijke habitat van het everzwijn. Vorig jaar werden er in Limburg bijna 3.000 everzwijnen geschoten door jagers, in een poging de populatie van dit dier onder controle te krijgen. Met de afgeschoten dierenhuiden gebeurt echter niets, de vacht is afval. Dat kan ook anders, zo verbeelden Lore Langendries en Rayah Wauters in hun werk dat tot aanraken en denken stemt.

Het gedicht In vervoeling is een reflectie op dit onderzoek en het werk van Lore Langendries in het algemeen, maar kan ook gelezen worden als een reflectie op thema’s als intimiteit, de anderhalvemetermaatschappij en de wegwerpcultuur, en op de transformatieve kracht die schuilt in het aanraken en koesteren van objecten, mensen, dieren, onszelf. Please do touch!

Lore Langendries
Courtesy Lore Langendries & Z33 – Huis voor actuele Kunst, Design & Architectuur.