MagazineDichter bij kunst

Dichter bij kunst

Gedicht geïnspireerd door Den ijzeren weg, een driejarenproject van beluister vzw dat in 2022, in samenwerking met MoMeNT cultuurzomer en fotograaf Luc Daelemans, van start ging tussen Tongeren en Borgloon. De portretfoto’s van Luc Daelemans zijn nog t.e.m. 31 december te bewonderen langs zeven haltes aan “den ijzeren weg”, het voormalige fruit- en bietenspoor dat vandaag dienst doet als fietsroute. De foto’s tonen de laatste ooggetuigen van het fruit- en bietenspoor en versterken de luisterverhalen die je ter plekke kan beluisteren via een QR-code.

De afbeelding toont een portret van Simon Gronowski. Als kleine Joodse jongen kon hij op het nippertje ontsnappen uit een trein richting Auschwitz. Het was de laatste keer dat hij zijn moeder zag. Ondanks die ervaring staat Mr. Gronowski zonder haat en met veel liefde in het leven. Het is dan ook treffend hoe Luc Daelemans in zijn portret de minzaamheid weet te vatten in de manier waarop Mr. Gronowski kijkt naar een miniatuur van de trein die hem naar Auschwitz zou brengen.

Het gedicht Aarde aan leven is geïnspireerd door alle zeven luisterverhalen en bijhorende portretfoto’s, maar dankt titel en sfeer aan het verhaal en beeld van Mr. Gronowski.

Gedicht: Courtesy Dichter bij kunst
Beeld: Courtesy Luc Daelemans