Kunstenwerking VONK groeit en bloeit: met de officiële opening van hun vierde gebouw zetten ze zich nog sterker op de Limburgse en (inter)nationale kunstenkaart. Wij spraken met Lies Serdons, de drijvende kracht achter VONK.
Het DNA van VONK
Drie kunstenaars zochten een werkplek en vonden die in de oude elektriciteitscabine in Godsheide. Daar sloeg de vonk over, en het Community Network Vonk was geboren. Vandaag ondersteunt VONK zo’n 25 kunstenaars. Hoe? Door atelierruimtes te verhuren tegen een schappelijke prijs en door ondersteuning op maat aan te bieden. “Bij de start blikken we met elke kunstenaar terug op hun parcours. En natuurlijk kijken we ook vooruit. Wat heeft deze kunstenaar nodig, waar wil hij of zij naartoe? Dat kan gaan over contact met een galerie, herpositionering … Zo zorgen we voor een individuele trajectplanning. Sturing is ontzettend belangrijk”, vertelt Lies Serdons, financieel en artistiek leider.
Jaarlijks is er een open call voor kunstenaars die vervolgens enkele jaren onder de vleugels van VONK kunnen groeien. Dat groeipotentieel is, naast motivatie en kwaliteit, een van de selectiecriteria. Niet alleen jonge kunstenaars maar ook mid careers komen in aanmerking.
Lies ademt VONK. Ze startte als eerste werknemer en bewaakt met een energiek enthousiasme de eigenheid van VONK. Haar eigen ervaring binnen de podiumkunsten – ze is danseres en choreografe – maken dat ze de noden perfect aanvoelt. Ze heeft keihard gewerkt en het loont: “Het loopt als een trein. We gaan voor zo groot, zo hoog en zo ver mogelijk.”
Naast de elektriciteitscabine in Godsheide, een klooster in Genk en een huisje in Z33, heeft VONK er nu een indrukwekkende atelierruimte bij: het Veldemangebouw aan de Kempische Kaai in Hasselt. Luxebehang en zachte tapijten herinneren aan de vorige eigenaars, de winkel en mode-incubater Veldeman. Extra muren zorgen dat er vandaag zeven beeldende kunstenaars resideren, waaronder Anton Kusters, Kristof Vrancken en Joke Hansen.
En er is plaats voor meer. Hier in het Veldemangebouw wil VONK ruimte geven aan 15 transdisciplinaire kunstenaars – podiumkunstenaars die de link maken met beeldende kunsten via bijvoorbeeld installatie- of performancekunst – om uiteindelijk de brug te maken naar podiumkunsten. “We vullen hiermee een leemte, in Limburg zijn er heel weinig plekken waar podiumkunstenaars terecht kunnen”, vertelt Lies.
Op 6 mei opent het gebouw officieel met rondleidingen in kleine groepen. De dag erna (7 mei) kan je dankzij de online streaming van artist talks kennis maken met enkele kunstenaar. Het openingsweekend wordt afgesloten met een gratis rave-sessie (9 mei) met gids Connor Schumacher, fluorescerende pakjes en zweetbanden voor twintig gelukkigen.
Wilde toekomst
VONK wil, samen met haar kunstenaars, ook de internationale sferen ontdekken en veroveren. Binnenkort gaan ze netwerken in Kopenhagen. Het kan een tijdje duren voor je internationaal doorbreekt. VONK wil die geluksfactor een handje helpen door met meer dobbelstenen te gooien. Dat regelde Lies tijdens de corona-lockdown met Nikolaj Kunsthal in Kopenhagen. “Iedereen sliep, ik ben beginnen te lopen. Curatoren willen geen elevator pitch meer maar interactie. Zo’n kruisbestuiving verhoogt ook de productiviteit.”
Wat VONK doet, is een noodzaak én het werkt. Steden Genk en Hasselt hebben altijd gezorgd voor ondersteuning en vertrouwen. Er komen ook meer opportuniteiten: “We zijn een organisatie op kleinere schaal maar we timmeren aan iets nieuws om sneller en beter vooruit te gaan. Als ik eens wild mocht dromen? Dan zou ik helemaal los gaan met presentatie. VONK mag zichtbaarder zijn. Kunstenaars in bootjes op de Demer en elke drie maanden een groot festival”, aldus Lies.
Info & tickets opening 6, 7 en 9 mei: www.vonkateliers.com/events
Meer info: www.vonkateliers.com